Dental QuietOn – Oordoppen

DE actieve gehoorbescherming voor uw dentale omgeving
Dentale professionals (tandartsen, hygiënisten, techniekers) worden constant blootgesteld aan onregelmatig tandheelkundig geluid, zowel hoorbaar als niet hoorbaar. Dental QuietOn dentale actieve oordoppen zijn slimme, gecertificeerde gehoorbeschermers uit Finland waarmee alle schadelijke en hinderlijke geluiden gedempt worden maar u toch ‘gewoon’ met uw patiënt en collega behandelaars kunt blijven communiceren alsof u geen gehoorbescherming draagt.

De unieke Dental QuietOn beschermt uw gehoor door actieve ruisonderdrukking en akoestische geluidsdemping

  • Klein en eenvoudig in gebruik (geen draden / instellingen)
  • Uiterst efficiënt in hoge en lage geluidsfrequenties
  • Hygiënisch en veilig, geen elektro-magnetische storingen (interference)
  • Gemakkelijke, gelijkblijvende communicatie tussen patiënt en behandelaars
  • Patiëntvriendelijk : vermindert hinderlijk geluid in uw praktijk
  • Reduceert sterk de storende tandheelkundige geluiden en dagelijkse stress
  • Gecertificeerd gehoorbeschermingsapparaat (EN 352)
  • Lithium-ion-accu met vermogen van 50 uur gebruiksduur
  • Binnen 1 uur volledig opgeladen
  • Compact design : slechts 19 x 22 mm & 3,8 gram

Keuze van en wisselen van de oortips:
Twee paar siliconen tips worden standaard op de oordoppen geleverd en de foam tips zijn reeds bevestigd aan de oordoppen. Verwissel de siliconen tips door ze eraf te halen en nieuwe tips stevig op de oordoppen te plaatsen.

De QuietON dental oordoppen set wordt geleverd in een praktische behuizing welke tevens als oplaadunit fungeert. Na volledig opgeladen, zijn ze klaar voor gebruik van 50 uur.  Om de QuietOn oordoppen optimaal te gebruiken is het heel belangrijk deze goed aan te brengen in uw oor en uw oor (gangen) regelmatig te reinigen. 

Belangrijk: Gebruik alleen de originele Dental QuietOn Siliconentips.

De oortips (foam en siliconen) komen in de maten :

Medium zwart foam tips : 12.5 mm

Medium Blauw silicone tips: 13.3 mm

Small Groen silicone tips: 12.1 mm

Advies: zorg dat de gekozen tip klein genoeg is om het oor kanaal goed & veilig binnen te gaan maar ook groot genoeg zodat twee ‘ringen’ van de siliconen tip het oor kunnen afsluiten. Wat betreft de foam tip, deze dient de oor ingang volledig af te sluiten. Wanneer de medium size (blauw) silicone tip niet goed past, ga dan verder met de small size (groen).Belangrijk: Gebruik de QuietOn niet als er geen goede pasvorm is.    

1. Neem de Dental QuietOn oordoppen uit de oplaadunit. Check de werking van de oordoppen door de oordop opening te bedekken met uw vinger. Een zachte beep geeft aan dat het Dental QuietOn systeem goed werkt. Let goed op :De met een R gemerkte oordop is voor gebruik in uw rechteroor. De met een L gemarkeerde oordop is bestemd voor uw linkeroor.

2. Duw de Dental Quieton oordoppen stevig en zo diep mogelijk in uw oor. Om de Dental QuietOn zo goed mogelijk te laten passen in uw oor gebruikt u juiste maat tips (3 maten) die meegeleverd zijn.

3. Draai de oordoppen achterwaarts in de correcte positie en ‘geniet`van de stilte. Verzeker uzelf dat de Dental QuietOn’s luchtdicht in uw oren zitten. Zo krijgt u volledige stilte en geluidsuitschakeling.

4. Na gebruik plaatst u de Dental QuietOn’s terug in het laadstation. Door het terugplaatsen, schakelen ze vanzelf uit.

Reiniging oplaadstation

Voor het reinigen van de buitenste oppervlakken, raden wij het gebruik van een droge of vochtige doek aan. 
Wees voorzichtig met de USB poort. Het binnenste van de oplaadunit dient vrij te blijven van stof en vuil. 
In het geval u toch de binnenkant van de oplaadunit moet reinigen, raden wij dit te doen met een droog wattenstaafje. 
Wees voorzichtig met de oplaadcontacten, buig deze niet.

Reinigen tips

Reinig de siliconen tips regelmatig om te voorkomen dat er oorsmeer of vuil op komt. Ophopend vuil kan ertoe leiden dat er storingen op treden in de functionaliteit.  De eerste indicatie hiervan is een constante piepend geluid. 
Dit kan een indicatie zijn dat er vuil of oorsmeer op het beschermviltje zit,wat het goed  functioneren hindert. Verwijder voorzichtig de tips van de oordop.De siliconen tip kan gereinigd worden met een milde zeep of  wasmiddel met water. Ze zijn ook autoclaveerbaar bijvoorbeeld 4 minuten op 134 graden. De foamtips kunnen gereinigd worden met een droge of vochtige doek of tissue. Vermijd contact met water of zeepoplossing want hierdoor absorbeert de foam het vuil en dit resulteert in het onklaar raken van de oordop

Reinigen doek

Bij het reinigen van dit kwetsbare stukje vilt of doek, volg nauwgezet de instructies. Het vilt/doek is verbonden met het delicate oordop geluidskanaal en bij verwijdering of verkeerd terugplaatsen ervan, kan dit leiden tot het niet meer functioneren van de oordop. De beste manier om de oordoppen functioneel te houden is te zorgen voor schone oren. Gebruik geen harde objecten, zeep, alcohol of reinigingsoplossing om het beschermviltje schoon te maken.  

Dental QuietOn oordoppen

Technologie op een exceptionele manier

Active noise cancelling en active noise reduction (ANR) zijn verzamelnamen voor methodes waarbij een ongewenst geluid,wordt gereduceerd door middel van het toevoegen van geluid met als specifieke doel het ongewenste geluid te elimineren. Active noise cancelling technologie gebruikt een microfoon om het ongewenste geluid te samplen/kopiëren en een speaker die een ‘phase shifted’ geluid produceert welke het ongewenste geluid elimineert.

Bij Dental QuietOn, bevindt de microfoon die het ongewenste geluid sampled /kopieert zich direct in het oor kanaal. Dit betekent dat Dental QuietOn accuraat een tegengeluid kan produceren wat resulteert in een perfecte geluidsvermindering bij de trommelvlies. Door de Dental QuietOn microfoon te positioneren in de luchtvolume van het oorkanaal is het ook in staat geluid te reduceren welke wordt geleid via de schedel in het oor. 

Bovenstaande grafiek toont u de reductie niveaus en het verschil van tandheelkundig geluid met gebruikmaking van Dental QuietOn active noise cancelling gehoorbescherming ten op zichtte van standaard gevormde oor bescherming(doppen) .Tandheelkundige apparatuur produceert geluid in verschillende frequenties. Het hoogste geluidsniveau verschilt tussen de verschillende merken apparatuur en daardoor is het alleen mogelijk om geluidreductieniveaus te vergelijken. Dental QuietOn presteert het meest optimaal bij hoge – en lage frequentie geluiden.Menselijke spraak ( praten) is een medium frequentieniveau. Het reductiegeluidsniveau van Dental QuietOn bij medium frequenties is heel laag en daar door is het mogelijk om ‘gewoon’ te blijven communiceren met uw dental team en patiënten. Met andere woorden; Dental QuietOn dempt niet het geluid van spraak en lijkt het alsof u geen gehoorbescherming draagt.Daarnaast en niet te vergeten, kunnen ook niet-hoorbare geluiden uw gehoor op langere termijn beschadigen. De Ultrasoon scaler is een voorbeeld van tandheelkundige apparatuur welke een gemiddeld geluidsniveau produceert van rond een frequentie van 30kHz. Dit niveau is buiten het bereik van het menselijk gehoor (20Hz-20kHz). Verdere wetenschappelijke studies zijn nodig om te onderzoeken welk effect deze zeer hoge of zeer lage geluidsfrequenties hebben op het menselijk gehoor.

Dental QuietOn PERFORMANCE ACROSS THE AUDIBLE SPECTRUM

Dental QuietOn zorgt voor optimale geluidsreductie van het gehele gehoorspectrum en is speciaal bijzonder effectief bij hoge en lage frequenties. De onderstaande tabel illustreert het resultaat van verschillende akoestische metingen van geluid van verschillende tandheelkundige apparatuur. De audio opnamen zijn gemaakt op 10 november 2016 in een tandartspraktijk zonder aanwezigheid van patiënten. Geluidspectrum opnames en (A) gewogen metingen van geluidsterktes werden uitgevoerd op typisch gebruik van tandheelkundige apparatuur. Het geluidsniveau werd gemeten met een decibel meter gebruikmaken van de A meting met snelle response. De resultaten zijn seconde voor seconde opgeslagen op een memory stick met een data logger  functie en werden ook opgenomen op een portable geluidsopname apparaat met 96kHz sample rate. Hierdoor is het detecteren van geluid tot 48kHZ mogelijk. De frequentierespons van de microfoons werden gelijk gezet op eerdere metingen. De gelijkstelling (equalization) was alleen gedaan in de frequentie range van 30Hz – 15kHzhz. Het is duidelijk dat de gevoeligheid van de microfoons naar beneden gaan bij geluid boven 20kHz

Het gemiddelde geluidsniveau in een tandheelkundige behandelkamer tijdens behandelingen is76 dB(A) and op bepaalde momenten zelfs 86 dB(A). Het geluid van een ultrasonic scaler kan zelfs 107 dB(A) bereiken. Dit geluid kan in potentie het menselijk gehoor beschadigen. Door middel van active noise cancelling is Dental QuietOn in staat om tot zelfs het geluid van apparatuur in de tandartspraktijk met 40dB effectief te verminderen terwijl praten met patiënt en uw collega’s gewoon mogelijk. Met andere woorden : het spraakgeluid wordt niet verminderd. 

Dental QuietOn – patented and certified product

Dental QuietOn holds a concept patent for active noise cancelling earplugs which fit in ear anatomy. FI26466 (Finland), 10171904 (USA)
Dental QuietOn active noise cancelling earplugs are also certified hearing protector device EN352 by 89/686EEC. Notified body PZT GmbH nr 1974.